FI/ENG

Mikael Helasvuo

- huilu

Mikael Helasvuo tunnetaan johtavana suomalaisena huilutaiteilijana ja laaja-alaisena instrumenttinsa taitajana myös kansainvälisesti. Hän on opiskellut huilunsoittoa Juho Alvaksen johdolla Sibelius-Akatemiassa sekä Frantisek Cechin oppilaana Prahan konservatoriossa ja Aurèle Nicoletin oppilaana Freiburgin Musiikkikorkeakoulussa. Hänen muusikonuransa käynnistyi Helsingin Kaupunginorkesterissa vuonna 1973, josta hän siirtyi 1976 Suomen Radion Sinfoniaorkesterin, toimien siellä soolohuilistina vuoteen 1988 asti.

Kamarimuusikkona ja solistina hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa. Hän konsertoi säännöllisesti niin uudistuvan modernin ohjelmiston parissa kuin myös barokki- ja klassisen ajan musiikin tulkkina alkuperäissoittimin. Helasvuon lukuisista levytyksistä monia on palkittu sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on sekä kanta- että ensiesittänyt pitkälti toista sataa uutta huiluteosta, mistä ansiosta Suomen säveltäjät ry myönsi hänelle Madetoja-palkinnon 1992.

Helasvuo on toiminut Sibelius-Akatemiassa usean vuoden ajan ensin huilunsoiton lehtorina sekä vuodesta hän on hoitanut puhallinsoiton professuuria. Hän on antanut lukuisia mestarikursseja mm. Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa. Hämeenlinnan Musiikkia Linnassa –festivaalin taiteellisena johtajan hän on toiminut vuodesta 2001 lähtien.